Til forsiden
Udskriv

 

Triangel Teatret

 

Dette er historien om Triangel Teatret (1926-1979).

 

 

Østerbrogade 70 anno 2023, her lå Triangel Teatret. Der var indgang under "Bahne" skiltet

 

På Trianglen ved Østerbrogade lå en gang en biograf. Den åbnede i oktober 1926 som erstatning for Østerbros første og indtil da eneste biograf - "Biorama". Allerede 3 dage efter åbner "Park Teatret" længere ned ad Østerbrogade. Østerbro havde derfor pludselig 2 helt nye og store biografer. 

 

Man havde nedrevet en gammel fabrik bag forhuset fra 1883, som blev bevaret. Biografen kom således til at ligge "i gården". Som det ses af billedet ovenfor, er forhuset ikke ret bredt. 2 butikker blev derfor slået sammen for at kunne danne indgangspartiet og til venstre i bygningen var en port, hvorfra man kunne komme ud fra biografen efter filmen. I porten ligger endvidere opgangen til forhusets lejligheder.

 

Åbningsfilmen, oktober 1926 

 

Den næste film, november 1926 

Det var bevillingshaveren fra "Biorama" - Ingvar Jørgensen - som fik flyttet sin bevilling til den nye biograf. Biografen var tegnet af arkitekten Viggo Jacobsen. Biografen var ikke tænkt som en premierebiograf, der kom dog flere premierer til biografen gennem dens levetid. Åbningsfilmen var den tyske film "Israels Søn". Som det fremgår af annoncen ovenfor, blev filmen ledsaget af musik fra et 10-mands orkester.

 

Den næste film, var den amerikanske film "Storfyrstinden og hendes Kammertjener". Som det fremgår af annoncen, reklamerede man ligefrem med at rygning (indtil 1948) var tilladt !

 

 

Triangel Teatret i 1937. Foto Elfelt, Københavns Museum

Trianglen i 1954. Foto Mogens Falk-Sørensen, Københavns Museum 

 

Efter indgang og billetsalg ud mod Østerbrogade, kom man til en lang og forholdsvis smal foyer, som ledte publikum gennem forhuset og ud til selve biografbygningen i gården. Biografsalen var 17 meter bred og udstyret med 816 pladser, fordelt på 36 rækker. Fra sidste række var udsynet dog begrænset af nogle søjler som bar operatørrummet. Lærredet var ret stort ca 9 meter bredt og foran lærredet var anbragt en scene, hvor der var plads til et 10-mands orkester. Der kom først talefilm nogle år senere. I begge sider af salen var anbragt 8 marmorsøjler. Der var udgang til gården i venstre side af salen.

 

Snittegning fra 1926 af biografsalen. Indgangen er i venstre side og lærredet i højre side af tegningen 

 

Biografen havde et bredt repertoire med mange kunstneriske film, især i de første år. Der kom tonefilm i august 1929. I 1950'erne var biografen med på en del danske premierefilm, de fleste dog af den mere letbenede slags.

 

I 1947 dør Ingvar Jørgensen og sønnen Knud Jørgensen overtager bevillingen. Udover nogle enkelte premierefilm, får biografen film direkte fra centrumbiograferne Alexandra og Grand Teatret. Knud Jørgensen dør dog allerede i 1953.

 

 

Billetter til Morten Korch filmen "De røde Heste - den 10. februr 1950 kl. 7

 

Biografen overtages af instruktøren Johan Jacobsen, som havde etableret Flamingo Film, hvorefter Triangel blev givet som en produktionsbevilling. Han fortsatte med at instruere film og i 1959 fik den danske film "En fremmed banker på" premiere i biografen. Det var Gloria Film som udlejede filmen og Jacobsen som havde instrueret den. Filmen var meget kontroversiel, da den indeholdt sex-scener - noget uhørt i 1959.

 

Biografen får installeret CinemaScope i 1957 og pladsantallet reduceres samtidig til ca. 750 pladser. Der kom ikke stereolyd i biografens levetid.

 

I 1965 lukker biografen, da teatret trængte til en kærlig hånd og Jacobsen ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Biografen drives herefter af flere forskellige midlertidige bevillingshavere. Det bliver i 1967 at biografen igen får en fast bevillingshaver - Mogens Skot-Hansen. Salen er renoveret og har nu 700 pladser. Det er ikke let for ham at få økonomien til at hænge sammen. Som en løsning etableres der en bistro i en del af foyeren. Det hænger dog heller ikke sammen økonomisk  og i 1972 giver Skot-Hansen op.

 

Det bliver Palladium som overtager biografen ultimo 1972 og med Frederik Sundram (Husum Bio) som direktør. Palladium driver tillige Colosseum, Platan og Husum Bio udover selve Palladium biografen på Vesterbrogade. Der kom enkelte premierefilm op i Triangel sammen med Palladium og somme tider også Husum Bio. Det kunne dog ikke rette op på de dårlige besøgstal. Biografens sidste danmarkspremiere var filmen "Av min tommeltot" med Rolf (Fleksnes) Wesenlund i hovedrollen. Filmen havde premiere 17. november 1975.

 

Biografen lukker i marts 1979 med filmen "Den mand er farlig" med Richard Burton i hovedrollen. Irma forsøgte at købe bygningen, som med så mange andre lukkede biografer i 1970'erne, men det lykkedes ikke Irma denne gang.

 

 

Biografrummet nu som Bahne butik. Billedet er taget ned mod det gamle lærred

 

Biografbygningen set fra gården i 2023

 

 

Triangel Teatret som lydstudio i 1987

 

Biografen blev efterfølgende anvendt til lydstudio, videobutik, teater og erotikmesse. I 2005 kom "Norman Copenhagen" til og i dag (2023) ligger der en Bahne butik. Selve biografrummet er bevaret med de mange marmorsøjler samt stukloft. Det har flere gange været undersøgt om der kunne genskabes en biograf i lokalerne - indtil videre uden held.

 

-ooo-

 

26.12.1955 

 

 

26.12.1956

 

26.12.1958

 

 

1959

 

26.12.1960

 

 

26.12.1970

 

november 1975 

 

26.12.1975

 

marts 1979 - sidste film