Dette er historien om Aladin Teatret (1923-1971).
Amagerbrogade 29 anno 2024 - indgangen til biografen lå under 365-skiltet. Foto Anniezette Bjørn
På Amagerbrogade 29, åbnede i 1923 en biograf klemt lidt inde i "gården" af en beboelseskarre. Det var Arbejdernes Andels-boligforening som ejede bygningen. Indgangen til biografen lå midt i bygningen med småforretninger på hver side - selvfølgelig en tobaksforretning og en chokoladeforretning. Selve den store biografsal var som nævnt placeret i baggården. Bevillingshavere var A.C. Meyer og Poul Salomonsen.
Det var en 40 meter lang sal, med små 900 pladser fordelt på omkring 42 rækker. Foran lærredet var anbragt en scene med plads til et mindre orkester, idet filmen ikke havde fået lyd i 1923. Loftet var buet og biografen havde både foyer, vestibule og vindfang med billetsalg helt ud mod Amagerbrogade. I hver side af salen var anbragt et antal søjler som støttede konstruktionen.
Idet salen var klemt helt inde mellem den øvrige bebyggelse, var udgangsdørene placeret så man gik gennem bygningen, med 2 i hver side af salen og tilsyneladende 2 ved prosceniet, een på hver side. Aladdins biografbygning med operatørrum og det hele ligger stadig inde i gården mellem Limgården og Ved Sønderport. Set oppe fra beboernes vinduer er den karakteristiske form stadig intakt. Køkkentrapperne fra beboelsesdelen munder ud på biografens tag, hvorefter man går ned for enden af biografbygningen for at komme ned ad en trappe til selve gården.
Aladdin Biografen i 1925. Foto Peter Elfelt, Københavns Museum
Aladdin Biografen i 1925. Foto Peter Elfelt, Københavns Museum
Biografen åbnede med filmen "En Uges Kærlighed" - et skuespil i 7 akter, en film om Amager samt en tegnefilm. Billetpriser var 1,05 kr. 1,40 kr, og 1,75 kr. Til forestillingen spillede endvidere et stort orkester som det hed i åbningsannoncen.
Biografen viste primært film, som blev overflyttet fra centrumbiograferne eller flyttet fra øvrige brobiografer. En stor del af repertoiret bestod af danske film, men det blev også til en stribe danmarkspremierer på lystspil eller melodramaer fra udlandet.
I 1951 fik De Danske Afholdsselskabers Landsforbund bevillingen og indsatte en Anders Roose som direktør. Han kom fra Amager Bio længere nede af Amagerbrogade. Han fik moderniseret biografen med nye kinomaskiner og nye stole. Efter ombygningen kunne der være 834 gæster i salen, og man havde endda afsat plads til 2 kørestole! Der blev genåbnet med danmarkspremieren på den engelsk-amerikanske film ”Zigeunerblod”.
I løbet af 1950'erne installeres CinemaScope i biografen så man også kunne vise film i bredere billedformat, men da de nærliggende biografer i 1960'erne fik 70mm anlæg - Atlantic i 1962 og Amager Bio i 1968, blev interessen for Aladdin, som ikke kunne vise 70mm film, mindre. Belægningsprocenten faldt og biografen var ikke længere rentabel. Biografens sidste premierefilm var italiensk-amerikansk med titlen ”Mellem to mænd” fra ASA Film. Filmen havde premiere 30. november 1970 og spillede kun 4 dage.
Sidste film i biografen var "Den store flugt" (1963) og 31. marts 1971 var det slut med biografdrift. Der er blevet indrettet supermarked i lokalerne, senest COOPs 365 koncept, som det også fremgår af billedet øverst på siden.
-oOo-
1932
1955
1955
1966
1970