Til forsiden
Udskriv

 

Omtale og anmeldelse af Cafe biografen - Odense

Cafe biografen

 

 

 

 

Biografen ligger i det gamle Brandts Klædefabrik i det centrale Odense. Klædefabrikken lukkede i 1977 efter af have produceret tekstiler i 108 år. Området blev herefter omdannet til et mad- og kulturmekka. I 1982 fik 4 venner en idé til en biograf i en del af lokalerne, baseret på biograferne Vester Vov Vov i København samt Øst for Paradis i Aarhus.

 

Biografen åbnede i juli 1983 med en café samt 2 biografsale - den store og den lille. Allerede den gang var recirkulation på dagsordenen. Odenses store og meget flotte PALADS biograf i Vestergade var netop lukket og stort set alt hvad der kunne genanvendes i Cafe biografen blev rippet fra den gamle biograf. Man kan således opleve det gamle ur fra Palads biografens proscenium samt 2 flotte spejle fra biografens foyer i cafeen.

 

 

Cafe biografen - plakatskab udenfor biografen

 

Cafe biografen - foyeren med det ene gamle spejl fra PALADS biografen

 

Biografen åbnede med  Akira Kurosawas ”De syv samuraier” og ”Mig og Bogart”. Der var ingen premierefilm i begyndelsen, da filmudlejerne var lidt skeptiske over for konceptet i Odense. Biografen var dog med på danmarkspremieren 16. september 1983 på filmen "Udenrigskorrespondenten" af Jørgen Leth. Det viste sig dog snart at konceptet var meget bæredygtigt og biografen har siden haft et utal af danmarkspremierer.

 

Fra 1986-1989 udvides med eget distributionsselskab - Cinnamon film. Biografen kunne herefter have premiere på "egne" film, blandt andet "Mit liv som hund" i 1986, som blev en stor succes.

 

 

 

Til trods for biografen "først" åbnede i 1983 er den Odenses ældste biograf. Alle de gamle flotte Odense biografer lukkede desværre i perioden 1979-1995. Udover Cafe biografen har Odense 2 biografcentre af nyere dato - NFB Odense samt VUE Rosengård.

 

Lige uden for biografen ligger Amfi-pladsen, som er et meget populært udeområde i sommerhalvåret. Biografen arrangerer blandt andet open-air forestillinger flere gange i løbet af sommerhalvåret. I september 2000 blev der sågar afviklet en 70mm visning af "Baraka" på pladsen. Det var dog Orla Nielsen fra Aalborg som stod for det arrangement.

 

 

Cafe biografen - oversigtsplan 2024 

 

I 1988 udvides biografen med en større cafe samt en sal 3. I 2012 blev biografen fuldt digitaliseret og har i 2024 85, 56 henholdsvis 39 pladser i de 3 sale. Der er stemning og atmosfære i biografen, noget som desværre mangler i rigtig mange andre biografer rundt om i Danmark. Her er det lykkedes til fulde.

 

 

Cafe biografen - sal 1 set mod lærredet

 

​Cafe biografen - sal 1 set mod bagvæggen

Sal 1 er kompleksets største sal. Salen har 85 pladser fordelt på 9 rækker. Salen har en ok hældning og er forsynet med fortæppe. Det benyttes dog ikke, kun som afmaskning i siderne. Lærredet er 5,75 meter i CinemaScope og salen har 5.1 digitallyd.

 

 

 

Cafe biografen - sal 2

 

Sal 2 er den mellemste sal og har 56 pladser fordelt på 10 rækker. Salen er lidt smal, hvorfor lærredet er baseret på WS 1,85 formatet.

 

 

Opsummering:

 

Sal 1: 85, 9 rækker

Billede: Digital

Lyd: digital 5.1

Lærred max: 5,75 meter

Karakter:  * * * * 

 

Sal 2: 56 pladser, 10 rækker

Billede: Digital

Lyd: digital 5.1

Lærred max: 4,4 meter

Karakter: * * * 

 

Sal 3: 39 pladser, 5 rækker

Billede: Digital 

Lyd: digital 5.1

Lærred max: 3,5 meter

Karakter: ikke anmeldt

 

april 2024