(privat ejet). Telefon 3538 3362. Biografen i sin nuværende form "åbnede" i januar 1977. I begyndelsen af 1980'erne skiftede biografen tit ledelse og en overgang så det ud til den ikke overlevede - heldigvis vises der stadig film på adressen. Den blev drevet meget succesfuldt af parret Therese og Søren Meinertsen, som kom til i august 1984 og som i december 2023 gav stafetten videre. Det er nu parret Laura Forné Elkow og Rasmus Møller-Nielsen som driver biografen.
Park Bio, Østerbrogade anno 2023
Park Teatret - facaden april 1927. Foto Peter Elfelt, Københavns Museum
Park komplekset - facade- og snittegninger. Fra Københavns kommunes byggesagsarkiv
Park Teatret åbnede oprindeligt i 1926 og lå på Østerbrogade som en del af en samlet bebyggelse med butik, restaurant og ikke mindst en længe ventet svømmehal for Østerbros borgere. Bygningen er tegnet af arkitekterne Wittmaack og Hvalsøe og er skabt i nyklassicistisk stil. Det var Idrætsparken som fik biografbevillingen. Det var billedhugger Axel Poulsen (1887-1972) som stod for biografens smukke skulpturer. Biografsalen havde ved åbningen 915 pladser fordelt på gulv og balkon. Der var loger på begge etager. Logerne på gulvet var placeret bagest i salen og på balkonen var de placeret forrest i begge sider. Biografen åbner med den amerikanske stumfilm ”Scenens fristelser”, søndag den 31. oktober 1926. Biografen var ikke tænkt som en premierebiograf, men har dog jævnligt danmarkspremierer. I 1931 opgraderes teknikken og biografen får mulighed for at vise tonefilm.
Park Teatret - plan af gulvet. Bemærk logerne bagest i salen
Park Teatret - plan af balkonen. Bemærk den meget store balkonfoyer med ovenlysvindue
Tidligere var rygning tilladt i biograferne og i december 1937 gik det galt. Et cigaretskod fik startet en brand som gjorde, at hele biografsalen nedbrændte. Kun foyeren stod uskadt tilbage. Dette satte igen gang i debatten om at forbyde rygning i danske biografer. Rygeforbud i danske biografer blev dog først indført ved Justitsministeriets bekendtgørelse af 24. maj 1948 - 11. år senere !
I april 1938 kunne biografen genåbnes med filmen "En Brud i rødt". Der var nu 876 pladser i salen og salsplanen var ændret en smule i forhold til den oprindelige, blandt andet var benpladsen blevet bedre. Der var stadig loger på balkonen, men på gulvet var de udskiftet med sofapladser. Teknikken i operatørrummet er hel ny, idet det gamle anlæg var blevet stærkt beskadiget i branden. Orkestergraven foran lærredet var blevet nedlagt, eftersom der nu kun blev vist talefilm. Væggene var udsmykket med de olympiske ringe, formentlig med henvisning til Idrætsparken som ejer.
I 1954 ombygges biografen og får nyt lærred på ca. 10 meters bredde. Så var man klar til WideScreen og senere CinemaScope. Der installeres endvidere "Perspecta"-stereolyd. Der kommer tillige nye tyske B-12 kinomaskiner fra Bauer.
Fra midt i 1960'erne begynder biografen at give underskud. Det til trods, blev biografen i november 1970 udstyret med 70mm anlæg. Der kom nye DP75 kinomaskiner fra Philips og lærredet udvides til 11,5 meter i bredden. Der opsættes tillige nyt fortæppe.
Midt i 1970'erne vises en del helaftensfilm, herunder flere i 70mm. Det kan dog ikke forhindre det stigende underskud. Idrætsparken sælger derfor det meste af Park Teatret til Irma - som i 1970'erne var danmarks største "biografkæde" - dog uden film ! Kun balkonen bliver tilbage. Sidste film i den gamle biograf var meget sigende "Olsen-banden på spanden".
I januar 1977 genåbner biografen - nu som Park Bio, med Louis de Funès i ”Guf a la carte”. Balkonen er blevet forlænget ned mod endevæggen og der indrettes en helt ny biografsal på den gamle balkon. Balkonfoyeren var heldigvis så stor, at den nu kan benyttes som foyer for biografen. Man kommer op til 1. sal via den ene dør ud til Østerbrogade, hvor marmortrappen til balkonen var placeret. De 2 øvrige døre anvendes som indgang til Irma (der er nu en Netto i bygningen). DP75 kinomaskinerne er bevaret, men der er ikke længere mulighed for at vise 70mm film. I løbet af 1980'erne udstyres biografen med optisk stereolyd - det danskproducerede "Sparkjær & Hamre".
Park Bio - indgangspartiet
Park Bio - siden af biografbygningen med udgangen fra 1. sal
I starten af 1980'erne er der revy i stedet for film. Dette ændres i 1984 da direktørparret Meinertsen overtager driften. Biografen har været driftet meget succesfuldt lige siden. I 1987 kåres biografen som "årets biograf" af Filmudlejerforeningen. Fra omkring 2010 har biografen fast haft premierefilm. Indtil Big Bio i Nordhavn åbnede i 2019, var Park Bio eneste mulighed for at gå i biografen lokalt på Østerbro. Det har dog vist sig, at konkurrencen fra nabobiografen ikke er gået ud over Park Bio - heldigvis.
Park Bio - den flotte marmortrappe
Park Bio - på vej op til foyeren
Biografen har nu 252 pladser, fordelt på 15 rækker. Lyd: DOLBY Atmos. Billede: digital WS og CS. Lærredet har en max. bredde på 10 meter i CinemaScope. Der er endvidere mulighed for at vise film i 3D. Så vidt vides er de analoge DP75 kinomaskiner nedtaget.
Park Bio - foyeren
Park Bio - foyeren
Salen er lidt dyster og der er ikke længere et fortæppe, hvilket ville have pyntet gevaldigt. Der er god benplads og en udmærket, men ikke overvældende, hældning af salen. Sæderne har vipperyg. Der er monteret et ur i højre side af prosceniet, hvilket giver en god effekt. Det salen ikke har i hygge, har foyeren til gengæld.
Karakter: * * * *
1954
1954
1970
1971
1984
1988
2000
2022