Søborg Hovedgade 66-68/Erik Bøghs Alle i 2022. Der ligger nu en Imerco og en COOP365 hvor tidligere biografen og efterfølgende Irma lå
På Søborg Hovedgade 66-68, lå en gang en biograf. Den åbnede torsdag den 22. juni 1916 med 286 pladser. Det var en forholdsvis stor biograf for en by som Søborg, som havde omkring 4.000 indbyggere på daværende tidspunkt. Indbyggertallet steg løbende og i 1935 var der 9.000 indbyggere i Søborg.
Det var en bankdirektør - Pontoppidan - som var direktør, men allerede i 1919 blev han afløst af en Victor Pedersen og senere, efter hans død i 1934, af enken Betty Pedersen. Biografsalen lå i "gården" og ud til gaden blev opført et forhus i 3 etager, med indgang til biografen i midten.
Biografens indgang på Søborg Hovedgade 66. Foto Gladsaxe Byarkiv
Biografen under ombygning 1946/47. Foto Gladsaxe Byarkiv
Biografen blev ombygget i 1936 og udvides til 357 pladser. Man havde gjort biografbygningen større for at øge pladsantallet.
I 1946/47 blev biografen gennemgribende ombygget og udvidet til 795 pladser. Man byggede en helt ny biografskal uden om den gamle og kunne på den måde have mindst mulig lukning af biografen i ombygningsperioden. Det var den kendte biografarkitekt Holger Pind som stod for tegningerne. Efter ombygningen blev salsplanen, som det fremgår nedenfor, med førnævnte 795 pladser fordelt på 31 rækker med 19. række som sofarække. Salen er hævet i bagenden, således at en del af foyeren kan ligge nedenunder. Der genåbnes 16. august med danmarkspremieren på "Halløj paa Broadway".
Biografens foyer, der sælges programmer. Foto Gladsaxe Byarkiv
Biografsalen efter ombygningen i 1946/47. Foto Gladsaxe Byarkiv
Betty Pedersen dør i 1954 i en alder af 89 år og en Axel Kjærgaard får bevillingen. Det var dog ventet, at sønnen Carsten Pedersen skulle overtage bevillingen, til dels fordi han reelt havde drevet biografen for sin mor de sidste 2 år, men sådan gik det altså ikke.
Biografen udstyres med CinemaScope i sidste halvdel af 1950'erne.
Søborg Teater - salsplan fra 1947
I 1971 opgiver Axel Kjærgaard at drive biografen videre. Biografen overtages af Svend Aage Christensen som også køber bygningen.
I 1973 overtages biografen af Rialto Cinema Group, som Svend Aage Christensen også havde en relation til. På det tidspunkt var situationen for biograferne i Danmark ikke optimal. Planen var derfor at ombygge biografen til 2 sale på første sal med en Irma i gadeplan. I reklamematerialet for Rialto Cinema Group ses, at biografen er ombygget. Det skete dog aldrig og det endte med, at Irma - som i 1970'erne var "Danmarks største biografkæde", dog uden film - købte hele bygningen.
Facaden på Søborg Bio 1 & 2 som tiltænkt, men aldrig realiseret. Fra Rialto Cinema Group (gengivet med tilladelse)
En ombygget biograf, dog ikke realiseret. Fra Rialto Cinema Group (gengivet med tilladelse)
En ombygget biograf, dog ikke realiseret. Fra Rialto Cinema Group (gengivet med tilladelse)
I marts 1978 var det slut med biograf og Irma åbnede en stor butik i den gamle biograf. Sidste film var "Pas på ! Politiet kommer" med Bud Spencer og Terence Hill samt en "Far-til-fire" film om søndagen kl. 16. Så var det helt slut.
Irma på Søborg Hovedgade 66 efter lukningen af biografen. Foto Gladsaxe Byarkiv
Den tidligere biograf/Irma under nedrivning. Foto Gladsaxe Byarkiv
Biografbygningen med forhus er blevet nedrevet og er erstattet af helt helt nyt byggeri i 2007. Dette er opført på Søborg Hovedgade og ned ad begge sider af Erik Bøghs Alle (se foto i toppen af siden). Irma er rykket over på modsatte side af Erik Bøghs Alle. Det er stadig muligt at køre ned ad Erik Bøghs Alle, idet bygningerne først er forbundet i 2. sals højde.
-oOo-
1936
1947
Sidste film i biografen, marts 1978