Dette er historien om Folketeatret i Aarhus (1957-2002).
Folketeatret i 1961. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Folketeatret i 1961. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Folketeatret i Aarhus blev officielt indviet i december 1957. Det var Arbejdernes Oplysningsforbund som havde bevillingen og direktøren hed Carl Petersen. Biografen blev placeret i Jægergaardsgade 64 i en helt nybygget moderne etageejendom. Det var den unge arkitekt Mogens Klinge som havde tegnet biografen. Byggeriet var så stort, at 3 matrikler skulle sammenlægges, før projektet kunne godkendes af kommunen. Biografen erstattede det gamle Folketeatret som lå på Bruunsgade 22 i en funkisbygning fra 1937.
En glad arkitekt som havde vundet konkurrencen om bygningen af biografen i 1955. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Snittegning af Folketeatret
Salsplan Folketeatret ved åbningen
I den meget store foyer var blandt andet indrettet garderobe. Der var 777 pladser i salen, fordelt på gulv og terrasse. Der var tillige loger i salen. Salen mindede lidt i opbygning om 3 Falke Bio på Frederiksberg, som dog først åbnede i 1958.
Folketeatret var fra starten forsynet med 4-kanals CinemaScope med kinomaskiner fra Bauer. Lærredet var 12 meter i CinemaScope og salen havde et bredmønstret fortæppe som kunstneren Karin N. Westfelt havde skabt. Samme kunstner havde endvidere malet et stort maleri til foyeren, som blev bevaret gennem alle årene, de sidste dog bag en nyopsat væg (maleriet er blevet bevaret for fremtiden af Aarhus Bymuseum). Foran lærredet var der en lille scene. Hvad Imperial Bio er for København, var Folketeatret nok indtil ombygningen for Aarhus.
Folketeatrets indvielse 1957. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Folketeatrets indvielse 1957. Foto Ib Hansen, Aarhus Stadsarkiv
I februar 1965 "opgraderes" biografen til 70mm biograf. Der opstilles 2 stk. DP70 kinomaskiner fra Philips og første film er "Romerrigets Fald" som spiller frem til påsken. Derefter sendes kopien til Bio Lyngby for at indvie deres nye 70mm anlæg 2. påskedag. Filmen havde oprindelig haft premiere i oktober 1964 i Kinopalæet og i 70mm/Cinerama.
DP70 kinomaskine i biografens operatørrum i 1975. Foto: Per Hauberg
I 1967 er der Aarhus premiere på "Dr. Zivago" også i 70mm. Filmen havde haft premiere i Rialto biografen på Frederiksberg i oktober 1966, men tages af plakaten i 1967 i forbindelse med en ombygning af den biograf. Filmen måtte efter aftale med Rialto kun vises vest for Storebælt i lukkeperioden. Der kommer en helt ny kopi til Danmark 2. juledag 1967, hvor Rialto genoptager filmen og først tager den af plakaten i april 1969.
Folketeatret i 1967 til premieren på Dr. Zivago, der serveres pindemadder og vodka i foyeren. Bemærk maleriet af Karin N. Westfelt. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Folketeatret i 1967 - premiere på Dr. Zivago. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Folketeatret i 1967 - premiere på Dr. Zivago. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv
Biografen ombygges i 1977 efter den klassiske løsning. Gulvet blev til sal 1 med det store lærred intakt. Terrassen blev opdelt i 2 mindre sale. For at fastholde eet operatørrum blev sal 1 ført helt til bagvæg, hvilket gav en speciel form på salen, med en tragtformet bagende (se tegning). Efter ombygningen havde salene 314,125 og 111 pladser med helt nye sæder. De 2 små sale fik hver en Victoria 5 kinomaskine fra Cinemeccanica. Salene havde hver 10 rækker, sal 2 med midtergang således at man kunne komme ud ad den gamle nødudgang og sal 3 havde sidegang. Begge sale blev endvidere udstyret med stormønstrede fortæpper - ikke nogen selvfølge ved biografombygninger i 1970'erne.
Ombygningen var ikke helt optimal og man kunne høre lyden fra nabosalene. Helt galt gik det, da man efter ombygningen forsøgte sig med en 70mm film i den store sal. Alt udstyr var intakt og filmen i sal 1 spillede lystigt. Det gjorde lyden også i de 2 små sale, idet man havde glemt at frakoble effekthøjtalerne i de små sale i forbindelse med ombygningen. Biografen kaldte sig nu "Århus Biocenter - Folketeatret 1-2-3".
Et ombygget Folketeater i 1977
Ligesom i det øvrige land, gik det heller ikke godt med biograferne i Aarhus sidst i 1970'erne og starten af 1980'erne. Biografen oplevede skiftende ledelser som uden rigtigt held forsøgte at drive biografen. I 1983 blev det derfor besluttet at lukke Folketeatret.
Det betød til gengæld, at der nu manglede biografsale at sætte film op i Aarhus. Direktøren for "Biografen" som lå i Aarhus-hallen (senere Cine-City/NFB Aarhus C) - Kim Pedersen indgik derfor en aftale med ejeren af Folketeatret om at genåbne biografen. 2. juledag 1984 genåbnede det delvist nyrenoverede Folketeater med hele 3 danmarkspremierer - "I skudlinjen", "Jagten på den store guldåre" samt "Piraten med de 9 liv".
I 1985 kommer der 4-kanals optisk stereolyd i sal 1 - det danskproducerede "Sparkjær og Hamre". Lærredet udskiftes endvidere. Lyden opgraderes på et senere tidspunkt til DOLBY.
I 1987 udvides med en sal 4 med 80 pladser på 7 rækker og med et lærred på max 4 meter i CinemaScope. Biografen blev placeret i den store foyer hvor der i forvejen lå en videoudlejning ud mod gaden. Biografen hed herefter "Folketeatret 1-2-3-4".
Fra 1995 var biografen driftet af det nystiftede firma "Biografkompagniet I/S" som de 2 direktører for Palads, Folketeatret og Biografen havde dannet. De havde planer om at genskabe Folketeatret med een stor sal, således at Aarhus kunne få en biograf på niveau med Imperial Bio i København.
I 1999 blev Cine-City, Folketeatret og Palads imidlertid afhændet til Nordisk Film, som gav de 2 direktører et tilbud de ikke kunne sige nej til. Biografen blev derfor aldrig ført tilbage til "fordums storhed" og da CinemaxX meldte sig på banen i Aarhus, besluttede Nordisk Film sig for at lukke biografen.
1952 - det tidligere Folketeatret
1968
1980